Adoptie van een meerderjarige
Als het om adoptie gaat, gaat het meestal om minderjarigen die door een en twee adoptiefouder(s) of een stiefouder geadopteerd worden. Het adoptieproces heeft complexe wettelijke vereisten. De wet in Nederland voorziet niet in de mogelijkheid van adoptie van een meerderjarige. In de jurisprudentie is uitgemaakt dat het wel mogelijk is, in bijzondere omstandigheden. Hieronder lees je wanneer adoptie van een meerderjarige mogelijk is en wat de bijzondere omstandigheden inhouden.
Een verzoek tot adoptie moet via een advocaat worden ingediend bij de rechtbank. De voorwaarden voor een reguliere adoptie zijn te vinden in de artikelen 1:227 BW juncto 1:228 BW. Een van de voorwaarden voor adoptie is dat het kind minderjarig moet zijn op de dag van het verzoek. Aan dit vereiste kan niet worden voldaan wanneer het gaat om de adoptie van een volwassene. In dit geval wordt daarom een beroep gedaan op artikel 8 EVRM ('Family Life’). Dit artikel betreft het recht op gezinsleven. De Europese wetgeving gaat boven de nationale wetgeving. Aan artikel 8 EVRM kan niet zonder meer een recht tot adoptie van een minderjarige ontleend worden. Aan de andere kant, kan het afwijzen van een verzoek, omdat niet aan het vereiste van minderjarigheid is voldaan, wel strijd met artikel 8 EVRM opleveren. Hierdoor kan de rechtbank het verzoek tot adoptie van volwassene toewijzen onder bijzondere omstandigheden. Het verzoek tot adoptie van een volwassene kan worden toegewezen wanneer voldaan is aan twee voorwaarden:
- er is sprake van zeer bijzondere omstandigheden in het gezinsleven van de meerderjarige en de aspirant-adoptiefouder
- Er een goede reden is, waarom het verzoek tot adoptie niet eerder (tijdens de minderjarigheid) is ingediend.
Een andere voorwaarde is, dat biologische ouders het verzoek tot adoptie van een volwassene niet tegenspreken. Wanneer een van de ouders het niet eens is met de adoptie, dan moet hij of zij zijn bezwaar kenbaar maken bij de rechtbank. Wanneer een van de ouders het verzoek tot adoptie tegenspreekt, dan kan de rechtbank dit passeren. Aan het bezwaar kan voorbij worden gegaan in de volgende gevallen:
- Wanneer het kind en de ouder niet of nauwelijks in gezinsverband hebben samengeleefd; of
- Wanneer de ouder het gezag over het kind heeft misbruikt of de verzorging en opvoeding van het kind op grove wijze heeft verwaarloosd; of
- Indien de ouder onherroepelijk is veroordeeld wegens het plegen tegen de minderjarige van een aantal genoemde misdrijven, namelijk misdrijven tegen de burgerlijke staat, zedendelicten, verlating van hulpbehoevenden, misdrijven tegen de persoonlijke vrijheid, afbreking van de zwangerschap en mishandeling.
Bovendien heeft het Hof in ‘s-Hertogenbosch geoordeeld, dat aan het bezwaar van een ouder voorbij kan worden gegaan, indien hij in redelijkheid niet tot dat bezwaar had mogen komen, wanneer de belangen van het kind bij adoptie veel groter is dan het belang van de ouder die bezwaar maakt.
In geval een verzoek tot adoptie wordt toegewezen, kunnen de adoptiefouder en de adoptant aangeven, dat zij willen dat degene die geadopteerd wordt, in het vervolg de naam van de adoptiefouder zal dragen.
Kortom, adoptie van een meerderjarige is mogelijk, maar daar gelden aanvullende, zware eisen.
Overweeg je zelf een adoptie, ben je adoptiefouder, of ben je nieuwsgierig naar de procedure, neem dan contact op met Bertine of Eelke via 0412-614 474 of info@bruisadvocaten.nl