Mediation in strafzaken

Sinds 2017 is mediation in strafzaken mogelijk. Mediation in een strafzaak houdt in dat de verdachte en het slachtoffer (of de nabestaanden) met elkaar in gesprek gaan onder begeleiding van gespecialiseerde mediators in het strafrecht. In principe is mediation mogelijk in elk soort strafzaak, van bedreiging of diefstal tot een verkeersongeval of ernstig geweld, met zowel minderjarige als volwassen verdachten en slachtoffers.

In zo’n mediationgesprek bespreken de betrokken partijen de gevolgen van het strafbare feit en wat er nodig is om de (emotionele en/of materiële) schade te herstellen. Ook kunnen zij afspraken maken om herhaling te voorkomen. Bij zo’n gesprek is geen Officier van Justitie of rechter aanwezig.

Maar onder welke voorwaarden komt een strafzaak in aanmerking voor mediation?

Ten eerste is het belangrijk dat de verdachte verantwoordelijkheid wil nemen voor zijn rol en openstaat voor een gesprek met het slachtoffer. Ook het slachtoffer (of de nabestaanden) moet bereid zijn om met de verdachte te willen praten. Pas als beide partijen aan deze voorwaarden voldoen, kan het mediationgesprek plaatsvinden.

Mediation in een strafzaak wordt altijd gestart via het mediationbureau van een rechtbank of gerechtshof, maar het kan alleen worden aangevraagd door de Officier van Justitie of de rechter. Andere betrokkenen, zoals advocaten, kunnen ook een verzoek indienen voor mediation. Ook in het geval van een minderjarige verdachte of slachtoffer kunnen de ouders of verzorgers om mediation verzoeken. Daarentegen zal het mediationbureau altijd het verzoek voorleggen aan de Officier van Justitie of de rechter, omdat alleen zij de bevoegdheid hebben om een strafzaak naar mediation te verwijzen. Meestal gebeurt dit nadat het strafonderzoek is afgerond, omdat de uitkomst van de mediation kan meewegen in de strafzaak. Dit blijkt ook uit artikel 51h lid 2 Wetboek van Strafvordering.

Volgens artikel 51h Wetboek van Strafvordering bevordert het Openbaar Ministerie dat de politie in een zo vroeg mogelijk stadium het slachtoffer en de verdachte de mededeling doet van de mogelijkheden tot herstelrechtvoorzieningen, waaronder bemiddeling. Afhankelijk van de uitkomst van de bemiddeling kan dit betekenen, dat de rechter op een andere of lagere straf of maatregel uitkomt dan wanneer geen bemiddeling had  plaatsgevonden. Het kan dus weldegelijk een effect hebben op de uitkomst van de strafzaak.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheid van mediation in strafzaken of wil je meer informatie hierover? Neem dan contact op met Kristen via 0412-614464 of via secretariaat@bruisadvocaten.nl.

Vorige
Vorige

Wensouderschap: ouderschap op een niet-traditionele wijze

Volgende
Volgende

Adoptie van een meerderjarige