
Kan ik mijn ex verplichten om meer te werken in een conflict over partneralimentatie?
Wat als je als partneralimentatie betalende persoon vindt dat je ex-partner zelf meer kan verdienen om in de kosten het eigen levensonderhoud te voorzien? Lees meer over de verschillende mogelijkheden en juridische gevolgen in deze blog.

Wensouderschap: ouderschap op een niet-traditionele wijze
Ouderschap is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Wensouderschap kent o.a. juridische gevolgen. Lees meer over de verschillende mogelijkheden en juridische gevolgen in deze blog

Mediation in strafzaken
Adoptie van een meerderjarige
Als alleenstaande ouder op vakantie met je kind(eren)
Als gezaghebbende ouder heb je de toestemming nodig van de andere gezaghebbende ouder als je met je kind(eren) op vakantie wilt in het buitenland. Wat als je deze toestemming niet krijgt van de andere ouder?

Het adolescentenstrafrecht, de berechting van jonge verdachten tussen de 18 en 23 jaar oud
Voor jongeren tussen de 18 en 23 jaar oud, die verdachte zijn in een strafproces, kan het adolescentenstrafrecht worden toepast. Tenminste als aan voorwaarden voldaan wordt. Een uitleg van die voorwaarden.

Niet willen scheiden vanwege ‘de nadelen’
Een man wilde bij nader inzien niet scheiden van zijn ex-partner, omdat hij de alimentatie die eerder door de rechtbank werd bepaald niet wilde betalen. De man ging in hoger beroep. Scheiden en alimentatie vraagt om maatwerk, maar de enige rechtsgrond voor een scheiding is duurzame ontwrichting. Eventuele nadelige gevolgen houden een scheiding niet tegen.
Het hypotheekrentecontract bij scheiding. Wie profiteert van de lage rente?

Indexering alimentatie 2024
Jaarlijks moeten de kinder- en partneralimentatie met een bepaald percentage worden geïndexeerd. Wettelijk is vastgelegd dat het percentage voor de indexering gelijk is aan het gemiddelde percentage waarmee de lonen in Nederland zijn gestegen.

Dag van de scheiding
Jaarlijks organiseert de vFas (de specialisatievereniging voor Familie- en Erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators) de dag van de scheiding, dit jaar op vrijdag 15 september 2023. De advocaten en mediators aangesloten bij de vFas staan op die dag voor je klaar voor kort vrijblijvend advies. Elk jaar staat een thema centraal, dit jaar het ouderschapsplan.

Schade aan uw appartement, wie betaalt de rekening?
Schade aan je woning kan natuurlijk te allen tijde ontstaan. Wanneer je in een woning, niet zijnde een appartement woont, is meestal duidelijk wie de schade voor zijn of haar rekening moet nemen. Dat is de eigenaar van de woning. Wanneer je in een appartement woont, kan dat net wat anders zijn.

Vanaf 1 januari 2023 gezamenlijk gezag door erkenning
Per 1 januari 2023 zijn de regels omtrent de aanvang van het gezamenlijk gezag bij ongehuwden of niet-geregistreerde partners veranderd. Wat ouderlijk gezag precies is, welke veranderingen er zijn doorgevoerd en wat dit voor jou betekent, lees je in deze blog.

Vragen of meer weten? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder!