Niet willen scheiden vanwege ‘de nadelen’

In de nasleep van een scheiding worden veel koppels geconfronteerd met financiële kwesties, waarvan alimentatie een van de meest prominente is. Na de scheiding bestaat de verplichting om financieel voor elkaar en/of de kinderen te zorgen. Er bestaat een kind- en partneralimentatie. Kinderalimentatie is een bijdrage in de kosten van opvoeding en verzorging van jullie kinderen. Partneralimentatie is een bijdrage aan het levensonderhoud van je ex-partner. De hoogte van de partneralimentatie hangt af van verschillende factoren. Kinder- en partneralimentatie worden bepaald door behoefte en draagkracht.

 

De praktijk laat zien dat de hoogte van de partneralimentatie voor spanningen en conflicten kan zorgen tussen de ex-partners.

 

Een stel dat sinds 2012 getrouwd was, wilde scheiden. Ze gingen daarom samen naar de rechtbank, waar de rechter de echtscheiding uitsprak. Twee maanden later besloot de man opeens dat hij toch getrouwd wilde blijven. Hij ging in hoger beroep.

 

Uit deze recente uitspraak van het gerechtshof Amsterdam van 5 maart 2024 blijkt dat de man de vastgestelde partneralimentatie te hoog vond. Zijn vrouw zou na de scheiding een bedrag van hem gaan ontvangen dat “niet zou voldoen aan de wijze waarop zij hun leven ingericht hadden”. Daarnaast zou het niet passen bij zijn draagkracht en zou zijn vrouw “niet in een benarde financiële situatie zitten”. Volgens de ex-vrouw wilde de man alleen getrouwd blijven vanwege “de nadelige gevolgen van de scheiding”.

 

Het gerechtshof gaat niet mee in het verzoek van de man. De echtscheiding blijft in stand. De ‘te hoge alimentatie’ is volgens het hof geen goede reden om de echtscheiding ongedaan te maken. Bovendien moet de man zijn ex-vrouw nog meer betalen dan alleen alimentatie. De man moet namelijk de kosten die zijn gemaakt in het hoger beroep, de proceskosten, betalen.

 

Onze cliënten vragen ons regelmatig of een scheiding wel doorgezet kan worden als de aanstaande ex-partner niet meewerkt. De houding van partners over en weer in procedures of onderhandelingen kan de scheiding vertragen, maar vroeg of laat komt een scheiding rond. Iemand kan niet ‘gevangen’ blijven in een relatie waar men niet meer achter staat. Duurzame ontwrichting van het huwelijk of geregistreerd partnerschap is volgens de wet de enige grondslag voor een scheiding. Hetgeen nog eens is bevestigd met voornoemde uitspraak.

 

Het vaststellen van de hoogte en duur van alimentatie kan een ingewikkeld proces zijn, afhankelijk van verschillende factoren zoals de financiële situatie en de behoefte van de kinderen en van partijen. Wil je meer informatie met betrekking tot een echtscheiding, ontbinding geregistreerd partnerschap, de hoogte van de kind-of partneralimentatie of andere familierechtelijke onderwerpen, neem dan contact op met Bertine en Eelke via 0412-614 464 of info@bruisadvocaten.nl.

Vorige
Vorige

Het adolescentenstrafrecht, de berechting van jonge verdachten tussen de 18 en 23 jaar oud

Volgende
Volgende

Het hypotheekrentecontract bij scheiding. Wie profiteert van de lage rente?